[99] Thouraus cabine

Thouraus cabine ix

Voor het echtpaar Veldhuijzen zijn de twee hectaren land, net onder de rook van Utrecht, de spil van hun bestaan. Mede door de bijzondere uitvalsbasis, die onlangs geheel werd vernieuwd, kunnen zij optimaal genieten en opladen in Thoreau’s Cabin.

Ruim twee jaar geleden kwam het verzoek binnen bij architectencollectief cc-studio om de bestaande werkschuur te vervangen en op te waarderen. De schuur staat op twee hectaren moerassig natuur- en vogelbroedgebied naast Fort Ruigenhoek in Groenekan. Het gebied is moeilijk begaanbaar, bosrijk, maar heeft daarnaast ook kleine weilandjes waar schapen grazen en boomgaarden met appel- en perenbomen. De natuur kan er zijn gang gaan en men ziet er met regelmaat vossen, boommarters en zelfs dassen. Het gehele gebied vergt nogal wat onderhoud en daarom is het echtpaar, samen met hun familie en vrienden, bijna dagelijks op het ‘landje’ om de handen uit de mouwen te steken. De schuur doet hierbij dienst als uitvalsbasis.

Thoreau’s cabin by cc-studio interieur

Oud & Nieuw
Voorheen stond er op dezelfde plek een oude vervallen keet, die lekte aan alle kanten en bood niet langer de beschutting waar de beheerders behoefte aan hadden. Uitgangspunt voor de nieuwbouw was het aanhouden van exact dezelfde oppervlakte en inhoud als de bestaande bouw. Dit stond in het bouwbesluit en was daarmee bindend. Uiteraard was het wel een uitdaging om de schuur optimaal aan de wensen van de gebruiker te laten aansluiten en tegelijkertijd op te laten gaan in de natuur.

cc-studio Thoreau cabin buitenkant

Het ontwerp
De relatie met de natuur is bepalend geweest voor het ontwerp van cc-studio. Het grootste deel van de schuur bestaat uit een hoge, met hout beklede multifunctionele verblijfsruimte, met aan alle zijden ramen en doorkijkjes. Er is geen aansluiting op gas of elektra aanwezig zoals wij dat kennen in de stad,  Alleen een houtkachel zorgt voor verwarming. Het comfort is eenvoudig en de schuur maakt aan alle kanten verbinding met haar omgeving. Door de groene schil gaat de schuur er zelfs in op.

Toch is er aan alle gemakken gedacht. Zo is een keukenblokje, een wc en zelfs een bedstee om even te rusten. Alle ruimtes lopen naadloos in elkaar over. Na een ochtend of middag werken op het land wordt er op een gaspit, die aangesloten is op een gasfles, soep of koffie gemaakt. Heerlijk om op te laden en op te warmen. Ook is er een eenvoudige WC aanwezig. Met water uit de grond en doormiddel van een handpomp, pompt men het water naar boven. Hiermee wordt ook de afwas gedaan. Met een biofilter wordt het afvalwater op een natuurlijke manier afgebroken en komt het weer terug in de natuur. Er is dus wel de nodige comfort maar dit vergt wel een extra handeling, wat zeker zijn charme heeft.

cc-studio Thoreau cabin schuifdeur

Vakwerk
De twee schuifdeuren vormen één van de vele bijzondere details. Gesloten maken ze van de ruimte een veilige cocon. Maar zodra de schuifdeuren geopend zijn wordt het interieur een met de natuur. Omdat ze naar weerszijde opengaan zit er geen hoek en is de verbinding met buiten optimaal. De tweede eyecatcher is de centrale houthaard, die als een boomstronk de dakconstructie draagt. Ook hier zit een doorkijkje in waar het haardhout kan worden bewaard. Verder zijn er geen spanten zichtbaar die het dak ondersteunen. De wanden lopen over in het dak. De gehele schuur is prefab gebouwd en op de locatie gemonteerd.

Benjamin D.Maxham-Henry David Thoreau - Walden

De naamgever
Bij het horen van de velen verhalen spong er voor mij één anekdote uit. De Amerikaanse fotograaf John Lewis Marshall was gevraagd het project te fotograferen. Toen hij na de wandeling aankwam bij de verscholen schuur, bleef hij ademloos staan. Wat is er?, vroeg de architect hem. ‘This is perfect! This is Thoreau’s Cabin’. Waarna hij zijn fototas opende en het boek ‘ Walden’ van  de eveneens Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau tevoorschijn haalde. Thoreau beschrijft in Walden zijn poging om een tijdlang eenvoudig te leven in een zelfgebouwd huisje in een bos. De fotograaf was zo gefascineerd door het boek uit 1854, dat hij het altijd bij zich had. Vanaf dat moment draagt de werkschuur de naam Thoreau’s Cabin.

cc-studio Thoreau cabin

Niet te huur
Helaas zullen vele denken. De cabin lijkt de ideale plek om te werken aan een boek, een retraite of als tweede huis net buiten de stad. Maar bedenk je wel dat hier de inspanning om het land te onderhouden er ook bij hoort en dat je het niet mag bewonen. Het is en blijft een werkschuur die met bijzonder veel zorg is ontworpen en met grote regelmaat wordt gebruikt door een paar hardwerkende geluksvogels.

Zie voor meer informatie: www.cc-studio.nl

Follow Me!

Follow IX on Pinterest! Follow IX on Twitter! Follow IX on Facebook!
  • Over InterieurIndex

    Interieurindex is de speeltuin van ontwerper Marc Th. van der Voorn. Hier vind je een rijke verzameling foto's, quotes en producten die hem inspireren. Maak kennis met Marc's werk op: www.marcvandervoorn.nl

  • Deel je werk

    Heb je een tip of werk dat de wereld moet zien? Stuur dan een mail naar: marcvandervoorn [at] gmail.com

  • Ad Squares Widget

    Marc Th. van der Voorn Lamp MIST
  • We are fan!

    banner_Z-editions

  • Page optimized by WP Minify WordPress Plugin