Gebreide lamp


Na het zien van het afstudeerproject van ontwerpster Jesse Asjes heb ik geen seconde geaarzeld en haar gebeld om kennis te maken. Haar afstudeerproject ‘knitted lamp’ had twee elementen die me intrigeerde.

– Geen naad, de kap is rond gebreid en om die reden naadloos.
Traditionele kappen hebben over het algemeen een naad omdat ze worden opgebouwd uit een strook.

– De ‘tuut’ aan het de bouwenzijde van de lamp, waar het snoer de kap verlaat.

Na een eerste kennismaking hebben we samen het plan op gevat om deze elementen in een seriematig te produceren ontwerp te vatten. Onze stappen en overwegingen tekenen we hier op.

De gebeide hoes is als een enorme muts. Door de hoes te spannen over een transparante halve bol ontstaat een mooi contrast tussen de gladde kap en de losjes gedrapeerde tut.
Aan ons de taak om opzoek te gaan naar een spannende vorm…

Omdat Jesse over een breimachine beschikt, kunnen we vrij eenvoudig kleine proefjes doen. Hierboven hebben we een breisel over een plafondkapje gespannen. We maken gebruik van machinaal rondbreien en door middel van steken minderen kunnen we een mooie geleidelijke vorm verandering realiseren.

Een gebreide stof is vanuit zijn techniek een rekbare stof en kan je op spanning over een kap heen trekken. Door een gedeelte van de stof op spanning te trekken en andere stukken niet ontstaat er een natuurlijke overgang.

Met een naald indeling van de machine en gebreide gaatjes geven we de overgang aan en kunnen we de lampenkap op zijn locatie fixeren. Zo maken we gebruik van de aanwezige eigenschappen van het breiwerk en laat je de textiel voor ons werken.

Vormstudie… er kan zo veel !

Follow Me!

Follow IX on Pinterest! Follow IX on Twitter! Follow IX on Facebook!
 • Over InterieurIndex

  Interieurindex is de speeltuin van ontwerper Marc Th. van der Voorn. Hier vind je een rijke verzameling foto's, quotes en producten die hem inspireren. Maak kennis met Marc's werk op: www.marcvandervoorn.nl

 • Deel je werk

  Heb je een vraag, tip of werk dat de wereld moet zien? Stuur dan een mail naar: marcvandervoorn [at] gmail.com

 • Ad Squares Widget

  Marc Th. van der Voorn Lamp MIST
 • We are fan!

  Scape lounge bank

 • Page optimized by WP Minify WordPress Plugin