[92] Hoogtepunten IMM keulen – 2014

imm_keulen_2014_ix

Na het succes van vorig jaar stond het eigenlijk al vast. Ook dit jaar moest ik naar de IMM beurs in Keulen.  Was het vorig nog noodweer door de overdadige sneeuwval en stonden er lange files in heel Nederland en Duitsland, dit jaar was het prachtig lenteweer en tikte de thermometer de 11 graden aan!

Het aardige van de IMM is dat Keulen op twee en een half uur rijden ligt en je er dus zo bent. De volgende zes hoogtepunten hebben mijn persoonlijke shortlist gehaald:

B-Desk schrijftafel - Universo Positivo

Bureau: B-Desk – www.universopositivo.com

Gecoat staal en eikenhout
De stand van dit jonge merk viel direct op. De persdame vertelde me dat dit pas de tweede presentatie aan het publiek was. De introductie van het merk was in september 2013 in Parijs geweest tijdens Maison & Objet. Het merk, onderdeel van Ethnicraft, wordt geleid door het ontwerpersduo Jan & Lara. Ook bij hen staat samenwerken met andere ontwerpers hoog in het vaandel.

Gecoat staal en eikenhout vind je terug in bijna elk ontwerp. De collectie is basic en laat zich goed combineren. Het bureau B-Desk en de bijzettafels MOON trokken mijn aandacht. De strakke stalen vlakken  samen met het warme hout vind ik een geweldige combinatie. De eenvoud en functionaliteit van elk ontwerp is van een hoog niveau: puur en tijdloos.

MOON bijzettafels - Universo Positivo

Bijzettafel: MOON – www.universopositivo.com

De combinatie van hout en kleurvlakken was een van de thema’s die me opvielen. Dat brengt me direct bij het volgende hoogtepunt.

B E8 TABLE - Mathias Hahn - Zeitraum - eigen foto

Mathias Hahn – E8 voor www.zeitraum-moebel.de

Opengewerkt
Voor ontwerper Mathias Hahn was het een beetje een thuiswedstrijd. De in Duitsland geboren ontwerper woont en werkt inmiddels in Londen. Hij ontwierp voor het Duitse Zeitraum de E8 TABLE en BENCH. De tafel en bank hebben een blank houten blad en zitting, terwijl de rest van het hout is gekleurd met een beits. Dit levert een bijzonder effect, alsof de tafel is opengewerkt en je dus onder de huid kijkt. Ik vond dit de ontdekking van de deze beurs, subtiel en heel sterk. Mathias Hahn is volgens mij een van de talenten waar we de komende jaren meer van gaan horen.

Pas stoel - Pilat en Pilat

Stoel: PAS – design: Gjalt Pilat, 2014 – www.pilat.nl (vanaf 413,-)

Da’s pas een stoel
Een vergelijkbaar kleurgebruik zag ik bij de nieuwe stoel ‘PAS’ van ontwerper Gjalt Pilat. Onder ontwerpers heet dit, “het hangt in de lucht”. Plots zie je dan op verschillende plekken een vernieuwding, die los van elkaar tot stand komt. Ik vind dat erg fascinerend om te zien en ik betrap mezelf er ook wel eens op. Het ontwerp van de stoel zelf grijpt terug in de tijd en is gebaseerd op een antiek Tiroler stoel.

Pulpo - side table - pulpo

Tafels Joseph + Jacques |  Oliver Schick  | Pulpo – www.pulpoproducts.com

Tafelvazen
Bij het Duitse merk Pulpo blijf ik altijd wat langer staan. Hun collectie spreekt me enorm aan. En ook dit jaar brengen zij een mooie aanvulling op hun assortiment. De tafel serie Joseph + Jacques van Oliver Schick is om meerdere redenen fraai. De combinatie van de glazen voet en de metalen constructie is een mooie vondst.
In de voet kan je tijdschriften opbergen of een heuse bos bloemen plaatsen! De ‘vaas’ in de voet zorgt tevens voor de nodige stabiliteit, waardoor de tafelvoet rank en luchtig kan blijven. Ik ben Fan!

Balloo bags - Michel Giesbrecht

Balloo bags – Michel Giesbrecht | http://mgiesbrecht.ensci.org

Stop die veer maar in je tas!
Bij de jonge ontwerpers sprongen de tasontwerpen van Michel Giesbrecht eruit. Zijn Balloo bags collectie is gemaakt met driedimensionaal gebreide stof. Dat is ook de reden dat de wanden van zijn tassen mooi in model blijven. Wat er in de tas zit zie je door het breisel heen, het zorgt tevens voor een laag die de inhoud beschermt.  De gelaagdheid en luchtigheid vind ik erg spannend.

Follow Me!

Follow IX on Pinterest! Follow IX on Twitter! Follow IX on Facebook!
 • Over InterieurIndex

  Interieurindex is de speeltuin van ontwerper Marc Th. van der Voorn. Hier vind je een rijke verzameling foto's, quotes en producten die hem inspireren. Maak kennis met Marc's werk op: www.marcvandervoorn.nl

 • Deel je werk

  Heb je een vraag, tip of werk dat de wereld moet zien? Stuur dan een mail naar: marcvandervoorn [at] gmail.com

 • Ad Squares Widget

  Marc Th. van der Voorn Lamp MIST
 • We are fan!

  Scape lounge bank

 • Page optimized by WP Minify WordPress Plugin