[98] Maison et Objet – 2015

ix_masion_et_objet_2015

De beurs Maison et Object markeert voor mij het einde van de zomervakantie. Het woonseizoen staat weer voor de deur en bedrijven waar ik mee samenwerk starten langzaam weer op. Een mooie tijd, zeker als er ook nieuwe producten worden gelanceerd. Het zag er even naar uit dat een bezoek aan de beurs niet door zou gaan, maar op de valreep waren Yvo Ruiters (architect) en Ronald Knol (productontwerper) mijn metgezellen voor de trip!
Het werd een bliksem-trip! Na een dag werken met de auto tot net boven Parijs, een overnachting, waarna we de beurs bezochten en daarna vlug weer terug!

Naast een bezoek aan Spoinq heb ik een aantal producten gezien die zeer de moeite waard zijn om met jullie te delen.

Zatellite lampen
Mijn oog viel als eerste op de Zatellite lampen van Anon Pairot uit Thailand. Het is een kruising tussen de Random light en Non-random light van Bertjan Pot (Moooi). De huid van de lamp bestaat uit geweven 0.5 millimeter staaldraad, dat vervolgens wordt punt gelast. Door de belijning ontstaat er een fascinerend patroon waarachter de lichtbron schuil gaat. De patronen die Anon gebruikt zijn verwijzingen naar traditionele Thaise textielprints. De lampen zijn licht en sterk. Op zijn Facebook zag ik dat hij inmiddels een Nederlandse distributeur heeft gevonden (Haanswww.haanslifestyle.com). Ze zijn dus binnen handbereik!

Zatellite_lamp by Anon Pairot_samen

Vuilcontainers
Mijn Wesco Kickboy gaat de deur uit! In 2013 lanceerde Frédéric Périgot samen met Rossignol (1896) een serie bijzonder fraaie vuilcontainers die luisteren naar de namen Frisbee en Mobil.
Ik had niet gedacht dat ik ooit mijn hoofd zou omdraaien voor een vuilnisemmer… maar niets is minder waar. Zelf zegt hij over de lijn; “Ik wilde niet zomaar de volgende vuilcontainer ontwerpen. Hij moest de belijning van een vliegtuig hebben, met een perfecte coating. De deksel doet denken aan een Frisbee (vandaar de naam!) en als je hem sluit moet hij dichtvallen als de deur van een sedan.”
Naar mijn idee is hij daar in geslaagd. Tijdens Maison et Object introduceerde hij nieuwe kleuren. Doe mij maar een witte!

Rossignol - containers

Klassiek-modern
Zo laat de collectie van Frama zich het best omschrijven. De eerlijke materialen, hout en metaal vormen de basis. De vormentaal is eenvoudig en strak. Ik houd ervan, het ligt heel dichtbij mijn stijl, vandaar dat ik even kennis heb gemaakt. De ontwerpen zijn tijdloos en laten zich heel goed combineren in een modern of klassiek interieur. De krukken “Adam Stool” van Toke Lauridsen springen er uit. Vooral de uitvoering in tuigleer is prachtig. De zitting is zo dun maar toch sterk door de stalen rand die het onderstel met de zitting verbindt. Ook het bankje met de hoogte van een barkruk is een mooie aanvulling van de lijn.

frama collectie_1
Cone Shades by Frama – Sutoa (ladenkast) by Keiji Ashizawa

frama collectie_2
Adam Stool by Toke Lauridsen – MS-1 mirror by Tobias Tøstesen

Mooi voor buiten
De broers Bouroullec flikken het keer op keer. Ik ben er jaloers op. Het ogenschijnlijke gemak waarmee zij een icoon of lijn neerzetten is op zijn minst bewonderenswaardig. De introductie van hun buitenmeubilair voor HAY is weer zo’n krachtig gebaar. De ‘Palissade Collection’ bestaat uit 13 items. Alle frames zijn van ronde buizen en de zittingen en bladen zijn van rechthoekige kokers. De meubels zijn sterk zonder lomp te worden en elegant zonder breekbaar te ogen. Petje af voor het geheel. De presentatie was ook geweldig. Waar veel andere presentaties in Parijs heel compact waren, werden de meubels met veel ruimte gepresenteerd. De schaduwen op de wand en vloer waren de slagroom op de taart!

Palissade hay bouroullec

CAKE bench
Van de slagroom op de taart naar de CAKE bench van Spoinq. Angela en Chris vroeg me een tijdje terug na te denken over een bankje dat zowel in de horeca als thuis toe te passen is. En dan liefst zo flexibel mogelijk… Een leuke uitdaging!
Uiteindelijk heb ik de rug en zitting losgekoppeld en daarmee de mogelijkheden verdubbeld!
Cake_Spoinq_5

Een CAKE met of zonder rug is nu een optie en de lengte van de bank en rug zijn ook geheel op maat te bestellen, tot een lengte van 240 cm! De banken kunnen worden geschakeld, net als de rugleuning. In Parijs stond de eerste basisopstelling in diverse tinten blauw. Ik ben heel benieuwd hoe de interieurarchitecten de elementen gaan toepassen.

Cake_Spoinq_1

Bezoek ook: www.marcvandervoorn.nl

 

Follow Me!

Follow IX on Pinterest! Follow IX on Twitter! Follow IX on Facebook!
 • Over InterieurIndex

  Interieurindex is de speeltuin van ontwerper Marc Th. van der Voorn. Hier vind je een rijke verzameling foto's, quotes en producten die hem inspireren. Maak kennis met Marc's werk op: www.marcvandervoorn.nl

 • Deel je werk

  Heb je een vraag, tip of werk dat de wereld moet zien? Stuur dan een mail naar: marcvandervoorn [at] gmail.com

 • Ad Squares Widget

  Marc Th. van der Voorn Lamp MIST
 • We are fan!

  Scape lounge bank

 • Page optimized by WP Minify WordPress Plugin