[95] Sfeerpeer

sfeerpeer

Sfeerpeer
Verlichting is een echte sfeermaker. Nu het langer donker blijft, is het een mooi moment om thuis de puntjes op de i te zetten. De verwarming gaat aan en in combinatie met de juiste verlichting maak je in een handomdraai een behaaglijk thuis.

Kleur
Het vinden van een mooie lamp is moeilijk, het vinden van het juiste peertje minstens zo lastig! Zelf heb ik thuis aardig wat tijd besteed aan het vinden van de juiste kleur spaar- en ledlampen. Bij de gloeilamp was het eenvoudig, je had de keuzen uit 25, 40, 60 of zelf 100 watt. De warmte van het licht was altijd gelijk, alleen de hoeveelheid licht verschilde. Een lamp vervangen was snel gedaan, elke lamp was inwisselbaar. Sinds de energiezuinige lamp de standaard is, is het er niet makkelijker op geworden een ruimte goed te verlichten. Te blauw of te geel licht, om over de in kleur verspringende LED lampen maar te zwijgen.

Geraffineerd
Als je ergens binnenloopt en je denkt ‘wat een fijne ruimte!’, dan is het negen van de tien keer de verlichting die het verschil maakt. Niet de bank of de indeling. Verlichting zorgt voor rust en geeft richting, het accentueert of leidt onze aandacht van iets af wat niet de moeite waard is. Een goed lichtplan is erg geraffineerd.

Disbalans
Ruimtes staan nooit los van elkaar. Het licht in de keuken, maar ook in de gang maakt onderdeel uit van hoe je ruimtes er omheen beleeft. Te wit licht in een open keuken maakt dat je dit in de aangrenzende ruimtes als ‘ongezellig’ ervaart.
Door de lichtbronnen in de lampen te veranderen kan je deze disbalans opheffen. Het is begrijpelijk dat je meer licht nodig hebt in de keuken tijdens het koken, maar met de juiste kleur kan je heel veel winnen aan sfeer.

Kelvin
Als ik een ruimte inricht haal ik diverse soorten lichtbronnen, altijd meer dan ik nodig heb. Wat ik niet gebruik breng ik terug. De warmtebeleving van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Kaarslicht is 1200 K, en hoe hoger het getal, hoe kouder de lichtbeleving. Met dit in het achterhoofd en met een klein beetje moeite, lukt het altijd een ruimte naar mijn hand te zetten.

Zoeken loont
En mocht een energiezuinige lamp het een keer begeven (ja dat doen ze!): Besef dat je hem niet zomaar met de eerste de beste lamp vervangt. Mocht je dezelfde lamp niet meer kunnen vinden, zoek dan net iets langer tot je de juiste sfeer-peer hebt gevonden die past in het geheel.

 

Marc Th. van der Voorn is all round productontwerper met een voorliefde voor verlichting. Het merk AAN-UIT is zijn speeltuin op het gebied van verlichting. Kijk op www.marcvandervoorn.nl voor meer tips en inspiratie.

Website LEVEN! Magazine
Foto: Marike van Pagée

Follow Me!

Follow IX on Pinterest! Follow IX on Twitter! Follow IX on Facebook!
 • Over InterieurIndex

  Interieurindex is de speeltuin van ontwerper Marc Th. van der Voorn. Hier vind je een rijke verzameling foto's, quotes en producten die hem inspireren. Maak kennis met Marc's werk op: www.marcvandervoorn.nl

 • Deel je werk

  Heb je een vraag, tip of werk dat de wereld moet zien? Stuur dan een mail naar: marcvandervoorn [at] gmail.com

 • Ad Squares Widget

  Marc Th. van der Voorn Lamp MIST
 • We are fan!

  Scape lounge bank

 • Page optimized by WP Minify WordPress Plugin